Kvinnor som fastnat i bluffen

Jag jobbade i butik, underklädesbutik av den lite "fiinare" sorten när jag va nitton. Bara kvinnliga anställda och två kvinnliga chefer, blandade åldrar. Det var ett litet living hell från dag numero ett. Jag är ganska...öppen, rak, vissa vill till och med kalla mig "manlig" men det vefefan(de syftar nog på att jag inte är så "brudig" vilket i å försig är en komplimang i mina öron) och de andra anställda var mest falska, gnälliga och rentav elaka. Alla snackade skit om alla(jag med, man drogs med i mentaliteten efter en vecka) och det fanns inte på kartan att nån av de äldre anställda tog sig tid och hjälpte de yngre som jobbat där kortare. Hjälpte och stöttade, gav sina bästa tips. Det hela var en enda stor hönsgård, ett vuxendagis med pms-kossor och det var efter några helvetiska månader med ständigt magont som jag bestämde mig för att hata kvinnor för all framtid.

Jag sa upp mig och sen kändes det ju bättre. Jag hatade några månader för att sedan inse att dessa brudar antagligen bara mår skit och fastnat i ett elakt könsrollsträsk jag varit smart nog att undvika. De hade gått på bluffen om att man som kvinna måste vara hård, kylig, bitchig och elak för att nå framgång. Jag tycker fortfarande synd om dem och brukar smyga förbi butiken då och då när jag är inne i stan och tjuvkollar alltid när de står där och suckar och tristessfilar sina långa naglar och går runt med näsorna i vädret. Sen går jag alltid och fikar efteråt och trycker im mig den största bakelsen jag kan hitta och njuter. Knäpper upp byxorna och njuter ännu mer. Nåt som de troligtvis aldrig kommer kunna göra så länge de stannar i sin illusion.

Cissi

tjejen i rum nr: 14

När jag var sju år gammal så upptäckte jag en knöl på vänstra sidan av halsen, först så tänkte jag inte så mycket på den, jag trodde att alla hade en sådan. Efter några dagar så visade jag den för mamma som tyckte att vi skulle åka in till sjukhuset, detta var någon gång i mars/april 1999. Jag fick sitta på en stol och hålla mamma i handen medan de tog en massa prover i knölen, de stack säkert 12-13 gånger under tre olika tillfällen och jag grät av smärta varje gång, min knöl liknade nu mer en nåldyna.

Proverna visade ingenting men det bestämdes ändå att jag skulle operera bort knölen, det var den första av många operationer. Jag minns att jag var tvungen att dricka en otroligt äcklig gul vätska som såg ut som kiss och smakade om möjligt ännu värre. Eftersom jag skulle in på operation kort efter fick jag inte svälja ner den med någonting, det är ett av de värsta tillfällena i hela mitt liv, även om det nu efteråt känns som ganska obetydligt.

Efter någon vecka ringde de från sjukhuset och bad oss att åka in för att prata. Väl där berättade läkarna att jag drabbats av en cancer som heter Non-Hodgkins lymfom och  är en ganska nära släkting med den lite mer välkända leukemin. Sedan fick jag gå iväg till ett lekrum och titta på deras Barbiedockor medan mamma och pappa pratade med läkarna. Jag förstår nu efteråt att de diskuterade min sjukdom och vad jag skulle få för behandling. Jag skulle läggas in på Astrid Lindgrens barnsjukhus redan dagen efter och var därför tvungen att åka iväg och säga hej då till min klass och mina lärare, jag var ganska förväntansfull över att få vara borta från skolan, jag förstod nog inte riktigt hur sjuk jag faktiskt var. I bilen på vägen hem var första gången i mitt liv då jag sett min mamma gråta, det var nog det jobbigaste jag varit med om och det gjorde så ont i mitt då sjuåriga hjärta. "mamma gråt inte, det är ju jag som är sjuk, inte du" viskade jag och tog min mammas hand.


Jag minns inte så mycket under tiden för min behandling, alla minnen har rörts ihop och tidsperspektiven förändrats. Jag sattes på en väldigt stark men ganska kort cellgiftsbehandling och åt mängder av kortison som fick mig att svälla upp som en boll, en ful flintskallig boll. Jag frågade min mamma ganska tidigt om det var så att jag skulle tappa precis allt hår, "nej, du kommer nog bara att tappa lite grann" svarade hon tveksamt. Jag  minns hur otroligt arg jag blev på henne när hon inte höll vad hon lovade. Men vad skulle hon egentligen ha sagt? Hur ska man säga till sin sjuåriga dotter att hon snart kommer att tappa allt sitt hår och se ut som en pojke? Jag kan inte föreställa mig hur svårt det måste ha varit för både henne och pappa att hålla skenet uppe för min skull, jag är så otroligt stolt över mina föräldrar och vad de gjorde för mig under de där månaderna på sjukhuset, att de var så starka när de egentligen bara ville gråta.


Jag hade två kompisar som regelbundet kom och hälsade på mig, de tog med sig filmer, godis, böcker och andra saker jag kunde sysselsätta mig med på avdelningen Q84 som numera var hela min värld. De två vännerna betydde allt för mig under den tiden på sjukhuset och jag är så otroligt tacksam över allt de gjorde, för även om vi idag i princip avskyr varandra kommer det minnet alltid att väga tyngst för de fick mig att under korta perioder vara mer än "den där cancersjuka tjejen i rum 14". De dagar jag mådde bra och inte tvingades vara sängliggande brukade vi ta hissen ner till ett rum där de hade en stor ambulans stående, i den fick man leka och klättra runt så mycket man ville. Oftast hade jag dropp och kunde inte klättra runt så mycket men de timmarna i den där ambulansen var det bästa jag visste. En dag sa en av mina vänner "Jag önskar att jag också fick vara här och leka i ambulansen, få en massa presenter och slippa gå i skolan varje dag" jag tittade henne i ögonen och sa "Jag skulle ge dig alla leksaker jag äger om jag bara får komma hem"

Den 2 juni på min åttaårsdag opererades jag för sista gången, en av mina vänner kom över med en tårta hon och hennes mamma hade bakat åt mig, tyvärr han jag aldrig äta den där tårtan innan jag skulle in på operation men den tårtan var på något vis som ett avslut på min tid som cancersjuk och den 8 juni fick jag äntligen åka hem. I början besökte jag sjukhuset varje dag för att ta blodprover, sedan blev det en gång i veckan, en gång i månaden och nu åtta år senare åker jag och mamma in ungefär en gång om året för att kontrollera att jag inte fått ett återfall. (jag tycker fortfarande att det gör precis lika ont med sprutor trots att jag tog minst fyra om dagen i tre månader)


Cancern var till största delen en traumatisk upplevelse, men den har samtidigt lärt mig så mycket om mig själv och stärkt mig som människa. Jag kämpade och slogs mot en sjukdom som varje år dödar 52 barn i Sverige, jag kämpade och jag vann, vetskapen om det driver mig genom livet, för jag vet att jag kan klara precis vad som helst.


Jag försökte hitta en bild från tiden då jag var sjuk, men jag hade alltid hatt på mig och gillade inte att vara med på bild. Det här kortet är taget någon gång i september då mitt hår hade vuxit ut en bit. Det var inte lätt att vara en åttaårig flicka som alla trodde var en kille, men håret växte ju ut det också till slut. En tant sa en gång till min mamma "Jag har då aldrig hört en liten kille sjunga så bra" och det känns ju lite fint att jag var den duktigaste lilla manliga sångare hon hört även om jag blev lite sur över att hon inte reagerade på mina blommiga jeans.

Om ni har några frågar så tveka absolut inte att fråga, jag lovar att försöka svara. / Matilda

När ens närmsta blir sjuka, på riktigt

Jag har haft tur, än så länge har inte nån av mina närmsta vänner/familjemedlemmar blivit sjuka i nåt allvarligt. Men jag vet ändå hur det känns att känna sig otillräcklig, att känna att mina problem i jämförelse med deras plötsligt är oerhört futtiga(jag klarade inte provet, min kille har inte tid att ses oftare, jag har gått upp fem kilo...) Det närmsta jag kommit det Alva beskriver(om sin leukemisjuka vän) är när Maria(Mary, kolla intervjun här nedanför) var med om den där olyckan då hon förlorade sin arm. Det var galet svårt, men det gick.

Det jag lärde mig då, när hon kom hem halvt mörbultad från sjukhuset med blodigt öga och halvt inlindad i bandage var att hon absolut inte behövde mer sympati. För ni vet väl skillnaden på sympati och empati? Empati är iallafall den bättre sorten, då förtsår man och kan sätta sig in i men man tycker inte synd om, aldrig. Maria hatade och hatar fortfaranade när folk tycker synd om henne. Lika mycket som alla andra som blivit svårt sjuka eller skadade hatar det, innerst inne. Så vi hängde precis som innan, det var inga problem. När en närstående vän råkar ut för nåt svårt så finns det nästan altid andra människor där som tar allt det tyngsta, man blir alltid erbjuden att snacka med ett proffs(ska mna bli iallafall!) och så som samhällsskyddsnätet ser ut så ska ingen ung människa som drabbas av svår sjukdom behöva känna sig ensam, man ska få all hjälp man kan få. Då vill man nog att ens vänner mest bara ska... vara där. När livet plötsligt förändras dramatiskt så behöver man trygghet. Även om det låter omöjligt så tror jag ändå på att bara försöka vara som innan, så gott det går. Gör det ni gjorde innan personen blev sjuk i så stor utsträckning det går. Prata om det ni gjorde förr, skratta och gråt som vanligt.

Cissi.

Lisa Magnussons syn på saken

image10
Lisa, du blev en av Aftonbladets mest lästa krönikörer över en natt, hur gjorde du?
Ja, hur gjorde jag? Det enda jag vet är att jag var helt desperat, för jag hatade mitt gamla jobb så sjukt mycket och ville bara bort från skiten, och jag tror det hjälpte mig asmycket. Desperation är verkligen en bra drivkraft, för då ligger man på som fan och att ge upp är liksom aldrig ett alternativ, man bara fortsätter. Efter ett par månader gick Aftonbladet med på att låta mig provskriva för dem, och då såg jag till att göra det bra så att jag fick börja skriva regelbundet och kunde ge det jävla kontorsjobbet fingret en gång för alla.

Dina vassaste tips till de som vill jobba med skrivande?
Jag tror att alla har sitt eget sätt att skriva. Nästan alla proffs pratar om disciplin, men jag vet inte, för mig är det en fråga om inspiration snarare än transpiration. Det är klart att det är mycket av ett hantverk också, man får pilla med formuleringar här och korta ned där, men jag har en ganska barnslig inställning till själva skrivandet ändå: Jag skriver för att det är kul och om jag inte har kul ser jag det som ett tecken på att jag är fel ute. Jag tror på att dansa fram texten på lätt runda fötter och sedan jämna till i efterhand om nåt blev för spretigt - write drunk, edit sober. Jag tror det var Mark Twain som sade det. Men alla gör ju som de vill.

Om man bortser från ett halvår som olycklig hora för ett gäng gratistidningar så har jag ju dock bara haft skrivandet som yrke i några månader. Så jag vet inte riktigt om jag kan snacka än? Men det som hjälpte mig var desperation, envishet och att aldrig aldrig ALDRIG ge upp. Sedan måste man ju vara bra på att skriva också.


Vad gör du om ett år?

Jag vet inte riktigt vad jag gör om ett år? Jag försöker fortfarande komma över det chockerande i att jag KAN LEVA PÅ MITT SKRIVANDE! Att jag inte behöver arbeta på nåt äckligt skitkontor! Sedan har jag ett barjobb på standby i kulisserna om det här skulle skita sig helt abrupt, och det känns tryggt. Men ja, vad jag gör om ett år? Det känns så privat och högtflygande drömskt att jag rodnar bara vid tanken.

Läs Lisas blogg här.





Oj jag i rutan...

Femman kör Tjenare Kungen i detta nu, det va ju skoj för er. Själv tänkte jag inte kolla.... Joo, ok jag ska kolla men bara i rent...Studiesyfte. Se vart de slänger in reklamen. En ny upplevelse blir det. Man vänjer sig aldrig vid att se sin egna nuna i tv/på bioduk, aldrig.

Svettigt... Dämpar svetten med chips.

Cissi.

Maria, min armlösa vän

image9
Maria "Mary" Anderzon 21 är en väldigt nära polare och en av mina största förebilder här i livet. För drygt två år sen drog hon på semester till Marocko och var med om en dramatisk bussolycka. Hon överlevde men förlorade halva högerarmen. Hon flögs med ambulansflyg till Sverige och blev sjukhusliggande en lång tid. Hon fick sy massa stygn i huvudet och drogs med en punkterad lunga. Jag har aldrig hört henne klaga, aldrig hört henne tycka synd om sig själv(mer än innan;) och aldrig sett henne lägga sig ner, beredd att ge upp. Hon är en ultimate fighter, en riktigt inspiratör. Jag blev lite sentimental och ringde upp henne.

Mary, är du trött på att folk tycker synd om dig?
Hm, svår fråga. Ja och nej, jag har ju inga problem med folk som står mig nära, men på olika jobba och så, visst. Men när man väl lär känna varann så märker man ju att jag inte behöver nån sympati... eller typ, nä... Haha.

Hur har ditt liv och din syn på livet förändrats?

Många gånger tror jag att folk runt omkrig mig har haft det svårare med olyckan än vad jag har haft. Jag ser väldigt positivt på allt som har hänt, man lär sig massor om sig själv. Bland annat att man klarar av så mycket mer än man tror! Mitt liv har knappt ändrats, jo jag är ju vänsterhänt nu... Det är väl det haha. Jag jobbar ju med samma sak och så(personlig assistent), det funkar skitbra.

Dina framtidsplaner?
Imorn ska jag jobba och sen ska jag på fest. Jag vet inte vad som händer längre fram, det får vi se. Brukar göra det jag känner för och tycker är skoj, man blir bara knäpp av att sitta och planera sitt liv, det blir ändå aldrig som man tänkt sig.

Bra sagt hörru! Jag har hört att din protes är sjukt bra som ryggkliare, stämmer det?
Haha, jo absolut! Den hamnar på Tradera när jag får en ny så håll ögonen öppna!


Cissi.



Nyfiken på Lusen

image8

Vem är du?

Jag heter Lovisa men kallas Lusen och bor i Växjö, mitt inne i mörkaste Småland. Jag är 16 år och lever livet på bästa möjliga sätt.

Låter soft, vad händer?
Jag har precis gått med i en förening som vill skapa ett "kulturhus" för ungdomar där man ska kunna hänga på eftermiddagarna och få utlopp för sin kreativa sida på alla möjliga sätt... Så jag sitter mest och knåpar med det, sen är det ju självklart skolarbetet som hänger med också.

Du pysslar med foto också, tell us more.
Precis, jag springer runt på alla möjliga konserter och "nördar" mig med min kamera!

Nörderi är härligt. Hur lärde du dig plåta?

Självlärd, jag jobbar på att bli bättre, just nu lever jag efter "övning ger färdighet"

Hur peppar du upp dig?
Beror på vad jag ska peppa mig själv till men oftast med nån bra skiva, gärna The Ark, det funkar nästan alltid som bra pepp...

Sist... Varför Lusen?
Ehm.. Det var såhär att för några år sedan så så var jag med i en bokklubb som hette Läslusen och en kväll när min syster och hennes vänner hade tråkigt och jag råkade titta in genom dörren så tyckte dom att jag behövde ett smeknamn, vilket då fick bli Lusen.





Varför finns Brudpepp.blogg.se?

Den här bloggen(som är tänkt att växa till en sajt/community så småningom, japp)existerar för att det behövs, punkt. Nätet är fyllt med miljarder "brudsajter" där man som kvinna mest och oftast får reda på hur man ska se ut i vår, vart man ska nätshoppa smink, hur man ska göra för att lägga ut bilder från senaste partyt/shoppingsemestern/Gi-lunchen... men det saknas nåt. Det saknas en plats där unga brudar av alla sorter kan mööötas(jag vet det låter klyschigt men det gör ju det mesta som är sant här i världen) och peppa VARANN när det kommer till daily stuff, stora som små problem/kluringar vi alla går och gnager på jämt och ständigt.

Jag saknade förebilder som tonåring, alltså "riktiga" förebilder. Starka, coola, självständiga och framförallt drivna kvinnliga förebilde som bara gjorde sin grej och därmed även inspirerade mig till att göra detsamma. Varför? Jag vetefan men jag vet att det fortfarande råder brist på dessa. Jag är trött på att när man frågar en random sjuttoåring på stan vem hon ser upp till så svarar hon "Sienna Miller" Jag är sjukt trött på att vi inte kommit LÄNGRE vad gäller "kvinnlig utveckling", att de duktiga flickorna inte vågar bli drivna kvinnor som vägrar acceptera könsrollsträsk och härskartekniker. Jag vet att detta är ett steg i rätt riktning, tjejer måste bli bättre på att hjälpa VARANN, annars kommer vi ingenstans, om alla bara ska fortsätta armbåga och hävda att en "stark och driven kvinna är nån som sköter sitt och ensam är stark och yadayada" Ensam är ju mest... ensam. Ändå.

Den här bloggen kommer inte bli nån töntig ankdamm för måttot "girlpower-kooom igen tjeeejer, be a bitch and show them what u got!" Den är och kommer förbli ett soft och härligt ställe dit man kan vända sig när man tröttnat på att inte ha nån att ventilera med, när man tröttnat på att alla där man bor förväntas vara exakt likadana, när man ledsnat på alla som yrar om att ensam är stark, när man mår skit eller är glad och vill dela med sig av sitt glädjefnatt över allt eller inget. Idén är superenkel men sjukt effektiv-Vi peppar och inspirerar varann. Kvinnligt mentorskap är en lika stor bristvara som grymma och sunda kvinnliga förebilder. Time for a change, eller?

Crew

Jag och drickeriet del 1

Jag har haft ganska stora alkoholproblem, det vill jag gärna vara ärlig och stå för. Dels för att jag tror på "lära av andras misstag-principen" och dels för att det är ett skönt sätt att gå vidare på, in i mitt nyktra liv.

Jag började dricka när jag var fjorton, såsom de flesta andra där jag bodde(i en villa/radhusförort utanför Uddevalla vid havet på Västkusten, det regnade och blåste ofta) Vi drack det vi fick tag i, hembränt inräknat. Det kändes alltid lite läskigt att dricka hämbränt eftersom man hört så många skrönor om att "jaa, hembränt kan man minsann bli helt blind av, bara om man dricker liite, liiite" Det kanske var därför det var spännande, en bidragande orsak i allafall. Jag kommer från en väldigt "alkoholliberal" familj, mina föräldrar har aldrig vart de som korsförhört mig om jag druckit eller inte eller de som mätt innehållet i barskåpets flaskor med millimetersticka. De ville låta mig testa, känna på livet(eller nåt) Alkoholen kom in i mitt liv tidigt, min mamma är ju förfan polack(i Polen får man ofta smaka öl till maten som... liten) och den blev en kär vän. Lite för kär.

Efter att jag vart med i "Tjenare Kungen" fick jag en depression. Tänk er själva, livet förändras över EN natt och man blir igenkänd, man blir hajpad i Nöjesguiden, man vinner priser, man får gå på kändisfester och bli ryggdunkad och sen blir det... tyst. Jag dövade ångesten med sprit, gick ut och festade tre-fyra gånger i veckan och söp mig redlös. Så höll jag på, ströjobbade, söp, hängde med folk som levde likadana liv. Då, när jag var mitt i det så tyckte jag det var det optimala livet, att jag var så sjukt ball. En dag gick det dock inte längre, den dagen utspelade sig för inte alltför längesen.

Vi är alla olika, vi hanterar alkohol på helt olika sätt. Jag tål det inget bra alls, jag mår rent ut sagt skitkasst av det. Jag gör saker jag ångrar(och då syftar jag inte på "små pinsamma lägen" utan riktiga klavertramp) jag har sårat mäniskor rejält och jag har sårat mig själv, jag har nästan blivit våldtagen och drogad. Allt för att jag ville döva min ångest på ett enkelt och lätttillgängligt sätt.

Cissi.

det här med alkohol.

Jag minns den där övergången från kalas med tårta, godispåse och fiskedamm till party med coca cola, varmkorv och ryska posten. Men var fan var jag den där gången då vi gick från cola, varmkorv och ryska posten till sprit, spyor och en snabbis på toan? Var jag sjuk den där fredagen i början av åttan när allt förändrades? Det är över två år kvar tills vi ens får köpa lättöl på ICA och ändå så är allting så otroligt hypat att om man mot förmodan skulle säga "Nej, jag dricker inte" så möts man av ett gäng gapande munnar.


Jag kommer ihåg första gången jag drack, jag tror det var andra terminen i åttan och jag var så otroligt förväntansfull. En av mina kompisar hade via sin brorsa fått tag i lite vodka som vi blandade ut med läsk och vatten, det smakade otroligt äckligt men vi drack det ändå. Efter ett tag började mina kompisar känna sig lite smått flummiga och låg och fnittrade på golvet, jag satt bredvid och kände absolut ingenting förutom en bitter halsbränna. Jag var så otroligt besviken och tänkte "Är det såhär det ska vara så har jag inte missat någonting alls".

Det har blivit bättre nu men jag kan fortfarande ha precis lika kul med eller utan alkohol, för det mesta har jag roligare utan. Det gör ont i mig varje gång när någon kompis ringer helt förtvivlad för att hon haft sex med fel kille, spytt ner sig eller inte kan ta sig hem, detta händer alltför ofta för att det ska räknas till ovanligheterna. Varför måste det gå till den gräns att alkoholen är ett måste för att ha en lyckad helg? Det brukar ju ändå bara sluta med huvudvärk och ångest morgonen efter när verkligheten kommit ifatt och man inser hur dumt man betett sig eller när man tänker tillbaka och allt man ser är en stor minneslucka. Så länge man behöver alkohol för att ha kul är man inte mogen nog att dricka. Jag vet att det här låter jävligt PK och antagligen som något er mamma skulle kunna säga, men artonårsgränsen finns ju där av en anledning, fast jag förstår allt för väl att man inte vill vänta, speciellt inte eftersom "alla andra gör det".

Jag skulle vilja säga att ni ska vänta med att dricka tills ni är över arton, men jag vet att ni ändå inte vill lyssna med det örat, jag menar, jag lyssnar ju inte ens på mig själv. Därför säger jag istället, håll på era gränser, du vet troligtvis själv hur mycket du tål. Bara för att din kompis dricker en hel flaksa vin utan att spy betyder inte att du också måste göra det och när man kommer till en viss gräns så slutar kroppen att producera endorfiner (det är det som framkallar lyckokänslan). Du blir alltså inte gladare ju mer du dricker, då händer det ganska ofta att det istället bara slår om så att du blir snefull och sitter i ett hörn och gråter. Det känns ju inte så jävla roligt, eller hur?

kramar "anonym"


Therese Samuelsson 18, basist och webbdesigner, vad händer?

image6

Haha, du har tvingad mig fixa till den här sidan(ja rara, tusen tack för det!) och eftersom jag gärna pysslar med webbdesign så fixade jag biffen. Jag är i Stockholm på nya äventyr några veckor(praktik)

Hur lärde du dig webbdesigna?

Det var efter att vi bildade vårt band (Tonic Bang- www.myspace.com/thetonicbang)som jag tyckte det var läge att greja en hemsida och då fick jag ju lära mig... Det gick rätt fort, jag satte mig ner och lusläste allt jag kunde hitta om webbdesign(t.ex. webbdesignskolan.se)

Ball, du lirar bas också, hur lärde du dig det?

Jag gick Popkollo 2003(www.popkollo.se) och där vart det jag och basen, just då var jag inte helförtjust i att lira just det instrumentet men nu kan jag inte se mig själv med nåt annat på magen...

Vad har du för pepptips till andra som vill börja lira i band?

Hitta likasinnade som också vill spela, leta reda på bra ställen där du kan få stöd som fritidsgården, sajter och Popkollo!

Hur har ni blivit bemötta vid depression?

Många är deppiga, konstaterat. Hur blir man då bemött när man uppsöker doktorn och ber om hjälp? Vill de bara proppa i dig tabletter eller får du grym proffshjälp med remiss till terapi? Berätta din story, du får såklart vara anonym.



Det krävs så lite, jo sant

Jag vaknade med jävla mensklet i hela sängen för att mötas av en hånigt tom kyl, inga rena kläder, en galet lång ToDo-list och kände att "nää, back to bed" Då rullade Maia Hirasawas magiska version av Arks "Worrying kind" plötsligt på radion, jag frös till. Det är så underbart och patetiskt på samma gång att en ynka låt kan ge så mycket, ja pepp. Tack för det och in i duschen.

Cissi

En vad folk kallar gästbloggare.

image7



Jag heter Matilda och är en tjej på nästan sexton år som är en vad folk kallar estet. (ni vet en sådan som bor i en dekadent lägenhet i Frankrike för att komma i kontakt med sin konstnärliga sida och har en massa sjalar överallt. Mitt rum ligger i Sverige är sjukt lila och jättestökigt med en massa musikprylar och böcker överallt, vilket är nästan samma sak) Jag underhåller ofta mig själv med att spela, skriva och sjunga musik av varierande slag, jag spelar väldigt mycket teater också. Annat som lockar är mysiga kafeér med trevligt folk, lugna hemmakvällar och vilda utekvällar med nära vänner.

När man är sexton år, som jag snart faktiskt är så står man och väger lite på en kant, man har vuxit ur gungorna på lekplatsen och står nu och förbannar staten över 18-årsgränsen som envist gör sig påmind överallt. Att vara nästan sexton är nog det värsta som hänt mig sedan jag var nästan femton, fast då hade man ju faktiskt moppen att se fram emot, nu står den bara och ser ensam ut i garaget och jag sitter med en liten ångestklump i magen eftersom jag tjatade som en treåring i en leksaksaffär för att få den. Jag tänker ofta alldeles för mycket, gärna på helt onödiga saker, här om dagen satt jag bland annat och tänkte på att det inte kan stämma att en tjej bara blöder 2 msk mensblod varje månad, för hur sjutton kan så lite blod göra så otroligt ont och kännas som flera liter?

Jag kan tänka mig att jag nog går och funderar på precis samma saker som ni andra, så peppra mig gärna med frågor så lovar jag att komma med några fina svar till er.

/ Matilda L (jag har en egen blogg också, precis som alla andra)


Hoho i vassen, Amanda Etzell!

image4
Vem är du?
Jag är en tjej på 15 år som bor i Upplands Väsby. Jag går i åttan och därför kretsar mitt liv rätt mycket kring skolan men på min fritid tycker jag om att vara med mina vänner, blogga titta på tv och att sjunga gillar jag också väldigt mycket. Min dröm är att bli sångerska... Men vi får väl se hur det går med det...

Berätta om din blogg?
Det är inte bara min blogg utan också mina vänners(Henrietta och Linnea)vi har den tillsammans. Vi skapade den i mars i år så vi har inte haft den så länge, den heter www.sweetsoursalty.blogg.se där vi berättar om allt vi gjort till vad vi tycker om "djupa" ämnen.

Säg nåt du är grym på!
Jag är bra på att sjunga, lyssna och att planera mitt pluggande hur tråkigt det nu än låter.

Nä det låter vettigt, jag blev avvis
Tack;)

Ditt bästa pepptips om man går runt och känner sig lite låg såhär i väntan på vårpirret med stort V?
Var inte ledsen, våren är snart här ska du se! Men om det känns tungt kan du alltid utnyttja snön genom att åka pulka eller dra till en skidbacke. Det viktigaste är att inte låta årstiderns styra för mycket hur du mår!

Hallå i lådan, Sia Lång!


image3
Vem är du?
Sia, 20 år (snart), pluggar musik event i Hultsfred, spelar trummor i bandet The Tonic Bang(www.myspace.com/thetonicbang)

Vad händer?
Just nu ska jag praktisera på Luger, delta i en projektgrupp som jobbar med Where the action is, Accelerator och Way out west. Plus vanligt låtskrivande och matlagande!

Låter najs, är du pepp?
Jaa, sjukt pepp! Brudar som tar över musikbranschen är på ingång!

Ditt bästa pepptips just nu när vinterhelvetet hänger över oss som ett litet blyparaply?
Att omvandla alla agressioner och missnöjen(som för mig uppstår av bara kylans närvaro) till positiv energi. Istället för att lägga energin på att nån är dum i huvudet - skriv en bra låt eller en bok eller dansa eller vad som! Rikta energin åt rätt håll.






Fejset bakom orden

image3
Japp, fast såhär piff är jag absolut inte när jag vanligtvis sitter och rattar den här bloggen. Jag och mina mysbrallor är som hallon och lakrits, det bästa med att jobba mycket hemifrån serrni! Lovar att lägga ut bild på detta aswell.

Cissi.

Varför ser alla modebloggar likadana ut?

Jag har fan tröttnat lite, har gett modebloggsfenomenet en och två chanser men nä. Det är mer än ofta urvattnat, tråkigt, opersonligt stelt, alldeles för osunt smala kroppar(vart finns alla mulliga och kurviga babes med sköna modebloggar? Visa mig!), läppglansplutande munnar, en osoft inställning till mode och trender i huvudtaget. Jag blir ledsen, illamående, rädd... Därför har jag bestämt mig för att framöver ge er lite RIKTIGA modeprylar. Jag ska intervjua intressanta typer som jobbar inom mode/klädbranschen som ger sköna tips hur du kan klä dig budgetcoolt och göra din modeblogg och ditt intresse ORGINELLT och på ditt sätt. Sen ska jag ge er lite modehistoria. Både min mor och mormor har jobbat halva livet i branschen och därför vet jag mer än att puffkjolen och stövletterna numera finns på närmsta H&M, för det kommer ju ifrån nånstans. Allt har en story. Håll utkik efter sköna intervjuer och gästbloggare framöver!

Men tipsa gäran om balla, personliga och sköna modebloggar redan NU. Så länge jag slipper kissnödiga poser(varför kan ingen bara posa lite kaxigt och stolt utan att se ut som en rädd hare, rädd och kissnödig??)

C.

Mina drömmar 2000

Året var 2000, hösten. Jag var femton och hade just blivit ihop med nån, på riktigt sådär. Jag gick i nian, första månaden och det var fortfarande sommar men ändå kallt på kvällen när man puttrade runt på moppen bland radhusen och kolonilotterna. Det låter kanske töntklyschigt men det var en skiva som förändrade mina drömmar och skakade hela min värld den där första halvan av hösterminen sista året i grundskolan. Jag minns inte om jag köpte den själv för studiebidraget jag fick tjata till mig av morsan varje månad eller om den bara låg där på sängen en morgon men plötsligt satt den i vilket fall i min cd-spelare(tiden innan Mp3or, Itunes, Ipods...) Håkan Hellströms debutplatta förändrade allting. Jag blev inte bara av med oskulden till den(En vän med en bil) utan det var större än så, jag fick hopp. Varför vet jag fortfarande inte men så var det iallafall, den fick mig att våga börja överväga att göra verklighet av mina drömmar.

Jag ville plötsligt satsa på musiken ordentligt, hade velat lira i band och skriva egna låtar länge men hade inte vågat. Inga andra tjejer i min skola höll ju på(inte på RIKTIGT, de sjöng bara Celine Dionlåtar på skolavslutningen och finttrade efteråt) det var bara killarna som ockuperade trumseten, gitarrerna, skolshowerna... Sen sa folk att jag inte hade nån fin röst heller, man mååste ju ha en fiiin röst för att kunna sjunga, skriva låtar och hålla på med musik. När Håkan kom in i mitt liv insåg jag hur fel de hade, kunde han kunde jag. Sen insåg jag att jo, såna som mig och Håkan som sjunger lite skevt och gör det som vi vill vi vinner i längden. Vi är liksom på riktigt. Efter det började jag låna brorsans gitarr när han inte var hemma och där i hans äckliga och strumpluktande rum kom mina allra första låtar till.

Cissi.

Era Drömmar!

Kom igen, berätta om era drömmar. Vi vill veta allt och då inte enbart "Om-tio-år-drömmar" utan NU? Vad går ni runt och dagdrömmer om på rasten/sega mattelektionen/på bussen hem och HUR tänker ni kring era visioner? Förblir de mest drömmar eller är ni fullt och galet inställda på att göra verklighet av dem? Isåafall HUR? Ut med språket!

Crew.



Om det här med att raka sig down there

Jag tycker det gått överstyr, låter kanske tant nu(är ju tant!) men håret finns där av en ANLEDNING(skyddar från bakterier, smuts, skavsår) Visst, jag friserar lite och på sommaren grejar jag med bikinilinjen men annars vill jag ha min muff och mitt hår där som vänner, de gillar ju varann!. Men visst kan man raka på om man känner för det, tänk bara på att inte torrraka, dvs utan en rakgelé eller liknande för känslig hud. Huden på muffan är nämligen sjukt känslig(en gång rakade jag av rubbet utan att tänka mig för och gick runt och kliade mig mot stolsryggar och lykstolpar resten av den veckan som en liten tok)

Cissi.

Att hångla eller inte hångla, is da question...

Mitt första hångel var helt katastrofo. Jag gick i sexan och den i klassen som "var kvar" och tillsut tog jag bara nån äcklig snubbe på ett disco(i Lysekil för er som vet vart det ligger) Efter det ville jag aldrig mer kyssa nån, det hade vart både dåligt(han körde "elvispen") och allmänt omsysigt. Jag var avskräckt.

Det där med att inte ha hånglat blir lätt världens grej(för att det är en grej, såklart) Men det jag kan säga nu i "vuxen" ålder är att jag verkligen mådde piss över det i onödan. Ska inte börja svamla om att man ska vänta på "den rätte"(finns han?) utan vill mest uppmana till den berömda magkänslan. Det är ofta bäst att uppleva första kyssen/hånglet med nån man gillar(måste inte va kär men lite pirr ska det va) i en miljö där man trivs(en hemmafest med massa fylla känns ofta bara stressigt, pressigt och äckligt) Mitt allra bästa tonårshångel hade jag med en jätterar kille(inte klassens snyggo som alla andra ville hångla med utan en fin doldis) på en klippa mitt i vintern. Det var bara vi och det bara hände och gick inte att jämföra med han den första på discot i Lysekil när alla andra stod runtomkring och stirrade.

Tänk på Björn Gustafsson(vet att ni diggar honom;) Han upplevde sin första kyss som tjugoåring för att han ville vänta tills det "kändes rätt" Hur coolt är inte det?

Cissi.






VÄLKOMNA CHICAS!

Detta är inte bara en blogg, det är en räddare i självförtroendedjungeln, ett plåster, en bomullstuss,, en spark i röven, en oas, ett ställe dit du som ung brutta kan vända dig med det mesta.

Jag heter Cissi och är 23(nästan tant men bara nästan) och kallar mig mångpysslare, för det är ju det jag är. Jag är skådis(Tjenare Kungen bla), kolumnist i Metro, journalist(Starlet, Julia m.m), Artist/Låtskriverska, Radiosnackare, Bokskrivare, Föreläsare, Lärarvikarie...Att peppa andra unga brudar ser jag som ett kall, jag måste göra det för att må bra. Alla behöver pepp och inte minst vi som sittkissar, vi är alldeles för kassa på att HJÄLPA varann när det blåser hårt.

Så, fråga mig om allt, jag kan svara på det mesta. Inte som proffs utan som peppare och medmänniska. Jag är inte som de stela och torra man frågar i typ Veckorevyn som bara upprepar "Använd kondom, skaffa bra betyg..." tills de spyr. Jag är ingen innehållslös modebloggare som listar "Månadens shoppingmåsten"Jag ger tips som jag vet funkat för mig och i verkliga livet, för det är ju där det gäller. Oavsett vad det gäller.

Eftersom detta är ett alldeles nystartat projekt tänker jag "Äh go with the fuckin flow" Vem vet, detta kanske blir större än Lunar om ett halvår... Eller så blir vi en liten med härlig skara. Låt oss bara köra på. Jag finns till er tjänst, grilla mig!

C.

RSS 2.0